Monday, December 31, 2012

LAST POST FOR 2012


Salam,
Hurmm... Feeling sad to leave things behind me, but.. feel free and excited to explore the challenges, fates and hopes for the next year. 

Semuanya, hanya dengan izinMu, Ya Allah.


~love & Faith : Cikgu Tie~
Read more »

Monday, October 1, 2012

Terima kasih Hospital Pekan, dan kawan2ku sekalian

Salam,
Aisehhh.... Cikgu Tie demam lagi lah. huhuhu... Alhamdulillah, sakit ini datang sebagai peringatan dan ujian Allah. CT terima dengan redha. Moga diampunkan dosa2 kecil mahupun besar yang telah CT lakukan. Hari ni hari ketiga dah CT demam. Pagi2 selepas solat subuh dan berpakaian kerja, CT sempat singgah di Hospital Pekan (Unit Kecemasan) untuk dapatkan Injection. 

Mujurlah sampai2 je, kawanku yang baik hati Muhammad bin Abd Rahman 'handle' masalah aku. Kebetulan dia masih on shift pada masa tu. So, dapatlah disegerakan pemeriksaan dan injection yang aku nak tu dari Puan nurse yang comel dan baik. Lupa CT nak cam nametag yang dipakai, padahal... CT memang tengok sangat2 lah.

Secara jujurnya, CT amat bertema kasih dengan kecekapan dan kelembutan pegawai2 kesihatan yang ada sewaktu CT dirawat antara jam 6:43-7.04 pagi pada 1 October 2012. Jasa baik kalian, hanya mampu diucapkan dengan jutaan terima kasih.

Huhuhu... walaupun dinasihatkan mengambil MC dari kawanku Muhammad, aku terpaksa menolak. Sebabnya, ada tugasan yang perlu dilaksanakan. HUuhuhuhu... tapi, pagi2 tu, aku ponteng perhimpunan dengan jayanya dan menumpang tidur di Asrama. Tq ya Puan Penyelia. Terima kasih juga pada kawan2 yang bertugas pada minggu ni iaitu cik wawalofa dan kak rasyidah. Huhuhu, tak perasan lak bertugas minggu ni. Hanya mampu menunggu sebelum majlis bermula jer. Bila pengacara naik stage, CT pun terbang. hehe..

 Lepas tu... dari kul 9.30 pagi, hingga jam 3:30 petang, Badan ini mampu bekerja (Mengajar) dan kemudiannya memberikan LADAP FROG VLE kepada guru2 dan PPM dari Kelas Pendidikan Khas. Mujurlah slot petang, Ladap untuk guru2 Mentor ditangguhkan pada hari esok, So, dapatlah CT balik dan rehat dan tidur lagi. Kuat betul tidur kan? Tapi, terima kasih pada rakan2 guru dan PPM dari KPK.. enjoy je korang dengan LADAP tu, Cikgu2 mentor, terima kasih kerana postponed kan LADAP kita k.

K.. lah, sampai sini je dulu. Tetiba rasa cam pening2 plak. Selamat berbahagia semua ya. Senyum Sokmo k!

Read more »

Thursday, September 27, 2012

FROG VLE

Tetiba ajer nak menaip kat blog ni. saje nak release tension dan penat sejenak. huhu...kalau nak share ngan orang lain, bimbang orang lain tak ada masa untuk kita, so... kita teruskan di sini. hehe.. ok, dalam minggu ni, aku sering tidur awal aje. Malas nak pikir hal kerja. Tapi, malam ni x bolehlah tidur awal. keje skit lagi.. hehe sambil2 nak menukar template blog. kih3.. macam sibuk sangat kan?
    Minggu ni rasa nak enjoy jer, Tup2, nak kena buat LADAP untuk semua guru, Nak bawa semua dan  guru students, memang susahlah. So terpaksa pecah sikit2. Kerja sebagai kawan/mentor lebih sesuai untuk guru2 membuat rujukan. So, sekarang aku sebagai guru ICT sekolah terpaksa lah menghadap guru-guru dan menjalani latihan ladap. Petang tadi, dari pukul 3-5.30 petang aku berjaya siapkan latihan model 1 tk semua guru.Walaupun ada juga cikgu yang dijadualkan bengkelnya hari ini, tapi tak datang.. biarkanlah kan? Demam FROG VLE ni memang akan makan masa yang agak lama kerana projek ni utk suatu jangka masa panjang. Tahniah pada cikgu2 di seluruh negara ini yang berani untuk melompat keluar dari tempurung pendidikan 'cara lama'
       
   Ma dan abah,... miss u ... huhuhu.. Nak miss orang lain, nanti orang cakap memain plak kan? ngantuk sudah, Nite everybody

P/s... nanti saya story mori lagi k (pasal FROG VLE)
Read more »

Wednesday, September 12, 2012

Ku Akui - Hafiz (Lyric)


Salam.. lagu ini aku nak dedicate khas pada seseorang yang telah bagi 'text' cmni kat aku... 

"Sy cuba nak rasa bahagia ngan awak.
 tp awk seolah2 xhappy kuar ngan sy. 
Tiada senyuman pn mse awk kua ngan sy kn?
 Puas sy cuba hiburkan awk, tp awk tetap x happy" 

Hurmmm.. terasa bersalah sangat2. Inikah harga yang aku kena bayar demi kerjaya aku yang 'biasa2 saje' ni? 

P/s: Awak, maafkan saya!!
Read more »

Tuesday, September 4, 2012

Nekad nak siapkan SSQS hari ni gak

Salam..
Hehehe.. yang sebenarnya, keje ni dah lama diberi. Tapi aku yang lembap ni baru nak key-inn semua data/ maklumat dari responden yang isi borang SSQS yang aku dok agih. Huhuhu, apa nak jadi ngan aku ni. Cuai membuat kerja. Tapi aku memang banyak kerja2 lain k. Mai aku listkan...
  1. Kena siapkan jadual waktu untuk guru yang baru bersalin tu. Sebab takde guru pengganti.
  2. Menyiapkan jadual dan membungkus soalan2 peperiksaan TRIAL SPM. Banyak tu!!!
  3. Menyiapkan kerja2 pengubahsuaian Makmal aku sekarang ni. Tengah2 dok mengubah ni ler makmal ku menjadi permintaan utk Program "VLE" dari JPN. Aku x ingat ape tu VLE, tapi untuk guru-guru ICT dan atau yang mahir/gemar dengan ICT.
  4. Masuk kelas dan mengajar seperti tak ade apa yang berlaku. Buang semua pemikiran pasal kerja2 dan mengajar dengan senyuman. (Budak2, bukannya paham kalau kita tak sharing kan?)
  5. Tup-tup, minggu ni plak start training hockey dah. (Part ni lah yang paling best)
  6. *Ulang dari no 1-5" sehingga rasa sendiri betapa banyaknya kerja aku. hehehe
Aku tak boleh nak kata apa kalau ada yang nak mengutuk saya. Orang yang mengutuk, suatu hari nanti akan merasai bagaimana perasaan dia kalau lepas ni ramai orang kutuk dia. HAhaha... siap bagi cause & Sequent lagi ni. Tapi, biasalah bila kerja. Orang2 sekeliling kita bukannya tahu kita ni dok bersekang mata. Malam tadi, Talian SSQS kena hack lagi. Hurmmm... untunglaa pandai hack kan?

Hurm, cakap panjang macam x guna je. Jomlah teman aku meng-online data plak. huhuhu.. ngantuk seyhhh
Read more »

Saturday, September 1, 2012

Suasana Gangnam Raya

Salam semua..
Suasana raya masih tak habis lagi kan.. Setiap hari ada je open house. Alhamdulillah, hehehe.. dan tak kurang juga yang buat kenduri kawen bila ada cuti macam ni. (Cuti Hari Kebangsaan). Dalam dok boring2 ni, sambil2 tengok live Piala Malaysia Perak vs Negeri Sembilan kat 801, terjumpa lak video yang super duper cute ni kat wall fb students aku. Kagum sangat2 dengan semuanya (dari budak2 kecik hingga ke Nenek) ternyata family ni sporting dan harmoni je kan. Tak caya? Layan lah sama2. Hehehe...

Read more »

Saturday, August 25, 2012

Jom tidur awal..

Salam...
Ngeh3.. macam lah masih awal.. dah a.m pun sekarang ni.
Inilah tabiat waktu cuti sekolah kan..
Hurmm..
cuti dah nak habis lahhhh.......
Tapi buku novel ni belum habis baca,
Kertas jawapan students belum lagi bertanda..
Huhuhu..
boleh sambung cuti sebulan lagi tak??
Sebab aku belum puas
melayan kerja2 "Senang" cam ni lagi..


Selamat tidur semua..
Ya Allah.. jauhkan aku dari mimpi2 itu lagi.
Love u ALLAH

~love n Faith: Cikgu tie
Read more »

Friday, August 24, 2012

DOA TIDUR

Salam..
dh nk masuk kul 3.00 pagi.
Jom tido dengan bersemangatnya

Doa tido untuk malam ni,
"Ya Allah, jauhkan aku dari mimpi2 buruk
seperti mana yang telah hadir sejak kebelakangan ini."

Buat mimpi2 itu..
"Please, stay away from me"


Doa Sebelum Tidur

DOA 1

الحَمْد لِلّهِ الّذِي أَحْيَانَا بَعْدَمَا أَمَاتَنَا وَإِلَيْهِ النُّشُوْر

Maksudnya : Segala puji bagi Allah yang menghidupkan kami selepas mematikan kami dan kepadaNya kami akan kembali.

DOA 2

اَلحَمْد لِلّهِ الّذِي عَافَانِيْ فِي جَسَدِي وَرَدَّ عَلَيَّ رُوْحِي وأَذِنَ لِيْ بِذِكْرِهِ

Maksudnya : Segala puji bagi Allah yang memberikan nikmat kesihatan pada tubuhku dan mengembalikan kepadaku rohku dan mengizinkan aku untuk mengingatiNya

DOA 3 (Ketika Berbaring)

اللَّهُمَّ رَبِّي بِكَ وَضَعْتُ جَنْبِي وَبِكَ أَرْفَعُهُ إِنْ أَمْسَكْتَ نَفْسِي فَاغْفِرْ لَهَا وَإِنْ أَرْسَلْتَهَا فَاحْفَظْهَا بِمَا تَحْفَظُ بِهِ عِبَادَكَ الصَّالِحِينَ

Maksudnya : Ya Allah Engkau Tuhanku, denganMu aku rebahkan sisiku, dan denganMu aku mengangkatnya, sekiranya Engkau memegang diriku maka ampunilah ia, sekiranya Engkau lepaskan ia maka peliharalah ia sebagaimana Engkau menjaga hamba-hamba Engkau yang Soleh

DOA 4

اللَّهُمَّ إِنِّي أَسْلَمْتُ وَجْهِي إِلَيْكَ وَفَوَّضْتُ أَمْرِي إِلَيْكَ وَأَلْجَأْتُ ظَهْرِي إِلَيْكَ رَغْبَةً وَرَهْبَةً إِلَيْكَ لاَ مَلْجَأَ وَلاَ مَنْجَا مِنْكَ إِلاَّ إِلَيْكَ آمَنْتُ بِكِتَابِكَ الَّذِي أَنْزَلْتَ وَبِنَبِيِّكَ الَّذِي أَرْسَلْتَ

Maksudnya : Ya Allah aku hadapkan mukaku ini kepada Engkau dan aku serahkan urusanku kepada Engkau dan aku sandarkan belakangku ini kepada Engkau dengan keinginan dan kegerunanku kepada Engkau, tiada pergantunganku dan tempat bergantung kecuali kepada Engkau, aku beriman dengan kitab Engkau yang Engkau turunkan, dan Nabi Engkau yang Engkau utuskan

DOA 5

اللَّهُمَّ رَبَّ السَّمَاوَاتِ وَرَبَّ الأَرْضِ وَرَبَّ الْعَرْشِ الْعَظِيمِ رَبَّنَا وَرَبَّ كُلِّ شَيْءٍ فَالِقَ الْحَبِّ وَالنَّوَى وَمُنْزِلَ التَّوْرَاةِ وَالإِنْجِيلِ وَالْفُرْقَانِ أَعُوذُ بِكَ مِنْ شَرِّ كُلِّ شَيْءٍ أَنْتَ آخِذٌ بِنَاصِيَتِهِ اللَّهُمَّ أَنْتَ الأَوَّلُ فَلَيْسَ قَبْلَكَ شَيْءٌ وَأَنْتَ الآخِرُ فَلَيْسَ بَعْدَكَ شَيْءٌ وَأَنْتَ الظَّاهِرُ فَلَيْسَ فَوْقَكَ شَيْءٌ وَأَنْتَ الْبَاطِنُ فَلَيْسَ دُونَكَ شَيْءٌ اقْضِ عَنَّا الدَّيْنَ وَأَغْنِنَا مِنْ الْفَقْرِ

Maksudnya : Ya Allah ! Tuhan langit dan bumi, Tuhan arasy yang agung, Tuhan kami, dan Tuhan setiap sesuatu, Yang membelah (Menumbuhkan) butir (tumbuh-tumbuhan) dan biji (buah-buahan) Yang menurunkan Taurat, dan Furqan (Al-Quran) , aku berlindung denganMu daripada kejahatan setiap sesuatu, Engkau Yang Berkuasa ke atasnya, Ya Allah ! Engkau Yang Pertama tiada sebelum Engkau sesuatu, dan Engkau Yang Terakhir tiada selepas Engkau sesuatu Engkaulah Yang Zahir tiada di atas Engkau sesuatu, dan Engkau Yang Batin tiada sesuatu melainkan Engkau, Langsaikanlah hutang dari kami dan berikan kami kekayaan agar bebas dari kefakiran.

DOA 6

اللَّهُمَّ عَالِمَ الْغَيْبِ وَالشَّهَادَةِ فَاطِرَ السَّمَوَاتِ وَالأَرْضِ رَبَّ كُلِّ شَيْءٍ وَمَلِيكَهُ أَشْهَد أَنْ لاَ إِلَهَ إِلاَّ أَنْتَ أَعُوذُ بِكَ مِنْ شَرِّ نَفْسِي وَمِنْ شَرِّ الشَّيْطَانِ وَشِرْكِهِ وَأَنْ أَقْتَرِفَ عَلَى نَفْسِي سُوءًا أَوْ أَجُرَّهُ إِلَى مُسْلِمٍ

Maksudnya : Ya Allah ! Engkau mengetahui yang ghaib dan nyata, Pencipta langit dan bumi, Tuhan setiap sesuatu dan memilikinya, aku bersaksi tiada Tuhan melainkan Engkau, aku berlindung denganMu daripada kejahatan diriku dan kejahatan syaitan dan sekutunya dan daripada usaha diriku untuk melakukan kejahatan atau lindungilah ia ke tempat yang selamat

sumber doa2 ni dari SINI

Read more »

Tuesday, August 21, 2012

Hari raya ketiga dan SSQS lagi..

Salam..
Alkisahnya, sekarang ni dah menghampiri jam 4.00 pagi Hari Raya Ketiga. Tapi aku masih tak tido2. Sebenarnya dok meng-online data untuk pembestarian sekolah dalam http://ssqs.moe.edu.my/ssqs/index.php tapi malangnya, tak siap2 jugak. Hurmmm.. apa nak jadi pun x tahu lah. Malas gak sebenarnya. Nak beraya je yang aku tahu.

Setakat ni, baru je beberapa responden yang aku key-inn. PKG plak dah hantar e-mel sama ada direct mahupun secara kiasan. Hehehe.. kiasannya seperti menghantar emel 'selamat hari raya'. Padahal, mesej tersiratnya..'sila siapkan keje anda'. Hahaha.. tak baik plak aku pikir camtu kan? Tapi tak ape lah.. sekadar mengingatkan diri aku yang sentiasa lupa ni.

Walaupun tarikh akhir online data adalah pada 9 September, tapi pada facebook PKG tu, hari-hari dok publish sekolah mana yang dah siap isi. Hurmmm.. harap2 sekolah yang dah siap tu adalah sekolah yang bilangan respondannya adalah 30 0rang je. Bukan macam sekolah aku yang kena seramai 62 orang. huhuhu...

Sebagai guru ict yang bertanggungjawab, aku akan jalankan amanah yang diberi. Tetapi, janganlah Incik PKG call untuk remind tentang due date. Huhuhu.. tak suka sangat orang kejar2 aku untuk siapkan keje. Aku rasa cam buat dosa besar dan menyusahkan orang lain akibat dari 'kelembapan' aku.

Oh ya, alkisahnya juga, aku x attend pun bengkel SSQS untuk tahun ni. Sebabnya, aku kena handle "pertandingan nasyid tingkatan 2". Hahaha.. pertandingan itu lebih penting dari SSQS a.k.a. pembestarian pendidikan ini. Nak buat macam mana kan? My incik BOS tak bagi aku keluar dan mintak orang lain tolong gantikan. Lagipun, program ni dah lama sangat planned. So, aku yang menurut perintah je lah. Walaupun, lastly..aku gak yang kena siapkan semua kerja tu cam sekarang ni. Opsss.. jangan salah paham, aku tak kisah pun buat kerja ni. Lagipun..dah bertahun2 aku buat pengisian data SSQS ni. Tak pergi bengkel pun, aku masih ingat steps nya. Kalau pergi hari tu pun, maybe aku akan boring kan.. ngeh33.

Apa yang lebih penting, aku dah jatuh cinta ngan nasyid. Yeke ni erk? Atau jatuh cinta ngan bebudak nasyid? Opss!!! Nanti aku upload gambar dan buat entry pasal bebudak nasyid yang aku uruskan ni k. memang super duper cute sangat diaorang.. Huhuhu.. rasa nak ajer cubit2 pipi diaorang tu semua. hahaha

K lah, sampai sini jer. Nanti aku cite lagi. Bye2.. adios amogos everybody

***Love & Faith ~Cikgu Tie ***
Read more »

Thursday, August 16, 2012

SHORT stories - "Fresh Guacamole" - PES

Salam semua. Dah tinggal 3 hari je lagi nak raya. Sedihnya rasa hati. Sekarang plak dah dekat kul 2.00 pagi. Ngantuk, tapi x sudi nak tido (ngade2). So, aku layan sebanyak mungkin Short Stories ni kat youtube. Best sangat2 sbb ianya sangatlah kreatif. Hahaha.. teringat plak kat team nasyid aku yang suka filem2 'alih suara' tu. Terutamanya si Firdaus yang leh hafal semua skrip. Hehehe... tapi, ada ke ahli team nasyid aku yang minat short stories cam ni. Redah je lah kan. Cita rasa kita x mungkin sama dalam semua hal.

*love & Faith: Cikgu Tie~
Read more »

Friday, August 3, 2012

Maaf.. Blog LIFE of CIKGU TIE sedang di make up

Assalamualaikum..
Malam ni cam rasa nk upgrde lagi template. ni hasil guna blogskin.. nnt nk cuba do-templates. Sape2 yang x puas hati ngan semua ni.. minta maaf ya
Read more »

Tuesday, July 31, 2012

Biarkan Ku Terus Bersujud PadaMu Ya Allah

Salam..
Macam mana puasa hari ni? Ada sihat ka? Jangan ponteng k. Huhuhu.. zaman sekarang ni, ada aje orang2 yang layak puasa, tapi tak puasa2 gak. Ada pula, masih kecil lagi tapi nekad sangat2 untuk berpuasa. Dunia yang semakin berubah, atau diri sendiri yang tidak ingin berubah?

Menjadi guru ni membolehkan kita mengenali perwatakan dan personaliti manusia. Al-maklumlah, client bagi guru bukannya seorang dua. Tapi ramai sangat2 dan guru akan berhadapan dengan seramai mungkin pelajar dalam masa sehari. Guru kena kuat. Mesti sepenuhnya bersedia emosi dan fizikal. Sebab bila masuk je kelas, pelajar2 boleh jadi macam2. Mungkin di luar kebiasaan normal dia akibat permasalahan di luar atau dalam bilik darjah. Hurmm.. itu, kalau melibatkan pelajar. Tapi...

Tapi... kalau melibatkan kerja, tak kiralah bekerja sebagai guru, atau kerja apa sekalipun.. pastinya ramai yang berperasaan dan berpikiran cam aku rasa sekarang ni. I mean..
"BOLEH TAK DALAM BULAN RAMADAN YANG MULIA NI,
JANGAN BAGI BANYAK KERJA SANGAT2?"
Hurmm..saya nak duduk rileks ikit berbanding hari biasa. Nak meluangkan masa untk lebih beribadah. Nak menikmati bulan puasa ini dengan tenang tanpa terlalu banyak mengejar dateline. Dan untuk merasai keindahan berada di bulan ini. Boleh tak? huhuhu..jawapan yang pasti.. "TAK BOLEH"

Hukhuk.. Dah namanya kerja, so kena kerja lah ya. Kawan-kawan rapat aku selalu jer cakap "Alah, kata je tak nak buat kerja.. bila kerja datang, siapkan juga" Memang tepat sekali. Nak buat camne, dah amanah orang bagi. Tapi, aku berasa jugak, aku ni asyik demam memanjang je. Sihat sekejap2 je. Mak aku pun dah bising. Dia cakap aku tak pandai jaga kesihatan. Nak jaga macam mana lagi? Hehehe.. aku sihat bila dok ngan mak je. Sebab aku hanya teman mak berborak sepanjang hari. Pastu buat kerja2 yang tidak menggunakan komputer. Dan aku boleh tido sesuka masa yang aku suka.

p/s: Aku ikhlaskan hati untuk bekerja.. (ikhlas, dapat gak pahala kan?)

~love & Faith : Cikgu Tie :)
Read more »

Soalan Peperiksaan Ogos

Salam..
Sesungguhnya pada jam 1 :18 minit pagi ini, aku amat mengantuk sangat-sangat. Tapi memandangkan Setiausaha Peperiksaan dah sibuk2 nak mengejar soalan dari aku, so nak tak nak terpaksalah aku siapkan sedaya mungkin. Notis naik, kena hantar soalan pada 1 Ogos. Sekarang masih bulan Julai. (Ngeh3) Oh anda yang meminta, ketahuilah bahawa sangat-sangat penat nak mengejar kerja-kerja lain yang semuanya dah ada dateline. Tambahan pula, makmal komputer pun masih berselerak lagi. Huhuhu.. sedih juga menjadi cikgu ni. Tapi bersyukurlah wahai hati.

Bagi meyiapkan soalan peperiksaan, aku lebih suka kalau dapat taip sendiri. Tak suka dengan hasil kerja (buat soalan) yang difotostat dari buku, potong, tampal. Then hantar fotostat. Walaupun cara itu adalah yang paling senang, tapi.. kalau aku buat, aku rasa amat2 kecewa pada diri sendiri. huhuhu..

Sambil-sambil menyiapkan soalan peperiksaan ini, aku mendengar dan memilih lagu nasyid untuk team nasyid aku. Dua persembahan lagi sebelum raya menjelma, iaitu pada hari sambutan Nuzul Quran peringkat sekolah dan Sambutan Awal Syawal. Mujurlah team Nasyid tahun ni semua lelaki. senang nak handle dan mudah untuk diajar. Tetapi, incik Bos nak team nasyid perempuan plak. Mana nak cari erk? :(

Oh ya, berita baik untuk hari ni, aku dah tak jadi guru RIMUP. Akhirnya, terlepas juga jawatan tu dari aku sejak tahun 2007 yang lalu aku handle. Bagilah orang-orang muda plak uruskan. Huk..huk..huk.. Aku pun dah tua ni.

~ Selamat terus beribadah di bulan yang mulia ini~
Love & Faith : Cikgu Tie
Read more »

Monday, July 23, 2012

Alhamdulillah, kita masih diizinkan BERPUASA

Salam semua dan salam Ramadhan

Hari ni dah masuk hari ke tiga Umat Islam berpuasa. Alhamdulillah, kita masih diberi keizinan dari Allah untuk menunaikah rukun Islam yang ketiga ini. Harap2, kita masih juga berpeluang untuk merayakan kemenangan kita di Syawal nanti.

Apa2 pun, esok hari keempat kita berpuasa dan esok (opss.. sekarang lah) adalah ulang tahun kelahiran aku yang ke three series. Huhuhuh.. dah tua dah. Alhamdulillah, masih diberi kesempatan untuk merasai nikmat hidup. Thank you Allah. I love U Allah.

P/s:
Terima kasih gak kat abah dan ma yang berpenat lelah membesarkan aku.

Love & Faith : Cikgu Tie
Read more »

Thursday, July 19, 2012

Nasihat Ramadhan - Hijjaz

Read more »

Rabbani - Ahlan Wa Sahlan Ya Ramadhan dengan lirik

Read more »

Saturday, May 5, 2012

Saya akan terasa amat BODOH bila terpaksa meminta-minta

Salam..
Tajuk kali ni panjang je. Sekadar meluahkan rasa hati. Pedih. Kesnya senang ajer, aku minta sumbangan Cat untuk makmal komputer sekolah aku je. Yang satu tu, aku siapkan kertas kerja bagai. Dah lulus pun dari Encik Bos. Tapi, yang menguruskan kewangan..buat senyap je. Yang satu lagi tu, duit dah ada kat tangan pun dan banyak plak tu. Aku tahu lah duit ada ngan dia sebab aku yang sama2 denga Encik tu mencari dana dan pusingan modal. Tup2, tak dapat gak cat yang aku nak. Dah berapa kali pilih warna dan sebut harga dah. Harga Cat pun bukan mahal sangat pun. Takkan habis sebanyak RM1000 utk projek mengecat aku tu.
Hurmmm.. inilah manusia. Masa dia susah, datang je pada kita untuk mintak tolong. Pertolongan yang dia minta tu plak mestilah segera dilaksanakan. (Pertolongan atau arahan?). Tak Silap aku, permintaan aku ni bukan dalam sehari dua... dan berbulan pun. Last2, aku rasa sedih dan sakit hati. Atau dengan kata lain... rasa bodoh dan dipermainkan. So, better aku gantungkan semula kain langsir yang baru siap di dobi itu. Bersihkan mana yang patut, buang dan campak aje yang mana tak perlu. Pasal mengecat, lantak lah dengan semua tu. Sekian!

#Luahan hati orang bawahan..Cikgu Tie
Read more »

Monday, April 30, 2012

Dengan duit, kita mengenali manusia

Salam
Lama tak post atau buat sebarang entry kat sini. Tapi selalu lah juga aku datang tengok tanah blog aku ni. Yang penting, hari ni aku nak bercerita hanya mengenai duit. Mungkin sebab gaji yang dibayar bersama tunggakan bulan ni kot. hehehe... mak cik kayo bulan ni wei!

Alkisahnya, aku kenal dengn seseorang ni. Baik budaknya. Dulu, aku tak rapat pun dengan dia. Tapi bila dah rapat, and sharing almost everything. Tup2 dia leh cakap, dia suka kawan ngan aku. Aku pun ok jelah kan. Tapi, dalam berkawan tu.. aku selalu berhati2. Dari tutur bicara dan gerak bicara, aku tahu dia bukan ikhlas pun. Tapi, aku tak nak tersilap menilai. Yes, aku bayar kajian aku pada manusia ini. Seperti dijangka, dia hanya perlukan duit. Hahaha... cuma kejujuran je yang takde. Aku dah agak dari awal2 lagi. Tp, Aku ok je. Jumlah yang diperlukan tu, xde lah banyak mana pun. Aku tak kisah dan tak mengharap pun dia bayar. Cuma aku hanya kesal kerana masih ada manusia yang tidak jujur dalam berkawan. Sedih betul. Semua kata2 dia, seperti tidak memberi erti. 'speak, louder than action'. Kesian betul pada nasib dia.

Mungkin aku sedikit berduit jika dibandingkan dia. Tu pasal aku leh 'bayar' pengalaman aku sewaktu mengenali dia. Manusia ni seringkali tewas dengan duit. Walaupun bukan banyak mana pun yang dia leh dapat. Aku pun takde lah sampai bankrup. Mungkin duit tu, kalau aku x bagi dia, aku leh beli kasut atau handbag. Sayangnya, dia gagal untuk menilai kesan/akibat dari perbuatan dia tu. Sepatutnya, dia fikir lah jugak andainya suatu masa nanti dia terjumpa aku, adakah tiada perasaan malu dengan perbuatan dia.

Tapi janganlah bimbang, aku ni bukanlah jenis mulut tempayan untuk hebah semua keburukan manusia seperti ini. Biarlah ia kekal dalam lipatan sejarah hidup aku. Lagipun, aku patut berterima kasih pada dia kerana memberi ruang dan masa untuk aku lebih mendalami hati budi manusia2 seperti beliau. Hehehe..aku tak marah pun kat dia. Cuma berharap yang suatu masa nanti dia akan sedar dari sikap2 yang tak sepatutnya dia ada. Lagipun... aku tahu, dia sebenarnya budak yang amat2 baik. Janganlah hidup seperti lalang, mengikut ajer tiupan angin.. ke kiri atau ke kanan. Kita ni bukan berasal dari golongan kaya raya. Andai kita bertambah senang, kongsilah sedikit sebanyak dengan insan lain yang mungkin lebih memerlukan. Andainya kita TIADA kelebihan kewangan, beringatlah untuk sentiasa berjimat cermat dalam kehidupan seharian. Rezeki kita di hari2 mendatang tu, tak pasti lagi macam mana. Tapi tidak perlulah mengambil kesempatan dalam sebuah 'persahabatan'.

Mungkin kawan awak ni dah banyak tolong awak.
Fikir2 lah... pernah tak awak balas pertolongan kawan awak ni?
Atau pernah tak kawan awak ni berbuat jahat pada awak?
Tapi nak buat cmne kan, bila awak dah melihat kawan awak ni agak innocent/bodoh2 alah/cam tak berkira sgt, awak pun nak ambil kesempatan.
Kesiannn...
Awak lupa yang saya mungkin lebih bijak dari awak.
Paper teori untuk Kaunseling Individu, Kaunseling Kelompok dan subjek Psikologi,
aku dapat A okey.
hehe (agak mendabik dada plak.. Tak baik betul aku ni).
Tapi betul ape? Dulu aku belajar teori2 je.
Sekarang ni baru nak melihat ketepatan dan keberkesanan teori2 yang aku belajar.
HEHEHE... yang paling penting, dalam banyak2 teori..
aku pegang Teori Emotional Emotif Terapi sebab ia semudah model ABC
dan pengasasnya Albert Ellis.


Sampai sini jer dulu.. k lah. Selamat membaca ya.
Read more »

Monday, March 19, 2012

Aku ada hobi baru..

Salam..

Saje nak Share hobi baru aku ni. Tapi jangan fikir lelebih plak. Hobi aku biasa2 aje. Huhuhu... bukan ape, aku dah boring dok ngadap fesbuk. Tambah2 plak ngan karenah Timeline nya. Serabut mata memandang. huhu...

Ok lah, saje je buat suspen. Padahal... benda x hot mana pun. Sekarang ni, aku lebih suka membaca entry kawan2 blogger. Bukan ape, ada masanya laporan yang korang semua buat lebih cepat dari Utusan Online / Hmetro. Selain tu, ada banyak sangat cerita dan berita yang xkan keluar kat mana2 media massa. Dengan bahasa mudahnya... lebih panas daripada biasa. So, untuk itu, aku berminat untuk follow lebih banyak blog yang aktif. Korang ada cadangan x? Kasi link k. Tq...

***Love & Faith : Cikgu Tie ***
Read more »

Najwa Mahiaddin - Got To Go




P/S : inilah jawapannya kalau dapat lelaki yang curang!
Read more »

Monday, February 20, 2012

Teranianya...

Salam
Aku rasa teramat-amat teranianya. Apalah yang ada dalam pemikiran rakan-rakan setugas kita erk? Agaknya diaorang hanya nak yang terbaik untuk diaorang aje kan? Pernah tak diaorang terfikir ada orang sampai tak tidur malam, sakit kepala, sakit hati dok memikirkan cara dan penyelesaian untuk memuaskan kemahuan diaorang. Mesti diaorang tak fikir semua benda tu kan...

Kerja dah semakin menimbun. Semua nak kejar Date-Line. Tapi paling menyampah kalau kena buat kerja dua kali. Dok mengadap benda yang sama aje. Kerja lain tak gerak langsung dah. Arghhh...serabutnya! Korang pernah rasa tak macam ni?

p/s : Sampai hati diaorang kan? Huhuhuhu...

Love & Faith : Cikgu Tie
Read more »

Saturday, February 18, 2012

Pertandingan Petanque anjuran Koperasi 2012


Salam dan Selamat sejahtera semua.
Malam ni CT nak cerita pasal game Petanque yang telah kami berjuang sepanjang hari Sabtu 18 Februari 2012. Game ni, seperti biasa memang anjuran koperasi lah. CT pun kena bawa beberapa orang pelajar iaitu Nazarudin, Amar dan Zazmie. Team perempuan, cikgu lain yang bawakkan.
Sampai2 je kat Kelab Petanque Balok, ini lah acara memanaskan badan yang dibuat.


Haaa... ini Ayyad. Coach kami. Dia muda lagi..baru 8 tahun.

Dan..inilah acaranya. First game... menentang SMK Cenderawasih. (Menang)

Acara berjalan lancar. Pencapaian kami tahun ni agak baik lah juga. Team lelaki dan perempuan berjaya menjadi juara kumpulan. Tetapi tewas di suku akhir. Tak ape lah kan. Tahun depan kami usaha lagi.

Tapi ada beberapa "PERISTIWA" untuk pertandingan Petanque kali ni.
  1. Tak banyak sangat sekolah yang menyertai. Terutama dari daerah Pekan
  2. Cuaca pun tak panas sangat cam tahun lepas. Siap hujan lagi. Alhamdulillah.
  3. Aku accident! Sebelum balik, kami nak singgah kat masjid Balok yang berdekatan tu. Tup-tup ada motosikal melanggar kereta aku. Hurmmm... Nak settle kan pasal kereta, tak pasal2 kami lewat balik. Mujur kami semua selamat. Alhamdulillah..


Ok.. inilah aku. Yang menulis dengan penuh rasa sabar. Terima kasih pada kawanku Kak Diana (baju pink) yang sentiasa ada. Hehehe...





Love & Faith :Cikgu tie
Read more »

Monday, January 2, 2012

Cerita 'New Year' aku

Salam
1) Masih belum terlambat untuk wish Happy New Year rasa2nya kan? Apa Azam kita di tahun baru ni? Hurmmm... Azam yang tahun2 sudah, kita teruskan lagi kot. (x dicapai lagi)

2) Bermula 31 Disember, Demam lah plak. Mujur sempat meneman anakku, Azizul pergi repair laptop dia di 101 dekat Megamall tu. Masa tu masih kuat. Sekarang ni tak kuat dah. Suara pun hampir hilang.

3) Aku sambut New Year atas katil jelah. Lepas pekena ubat, terus terlelap dan tak kisah apa yang berlaku. Mujur gak tak keluar sambut new year di dataran Pekan. Hujan lebat rupanya
.
4) Aku dapat banyak2 ucapan "happy New Year" tapi takde satu pun dari pakwe muda ku. Hilang kemana erk?

5) Dalam banyak2 sambutan New Year, aku paling jeles pada siapa2 yang pergi selebrate bersama Ustaz Azhar Idrus dan Zizang tu. Hampir 80 ribu pengunjung tu. Tapi ada gak kata 70 ribu. Mana2 jelah kan. Tunggu Ustaz Azhar datang Kuantan lagi lah, kan? Boleh aku and the gang..join lagi dan lagi.

6) Huhuhu.. suara dah takde ni. Demam tak sembuh2. Tapi hari ni, aku kena bantu untuk pendaftaran Kemasukan Pelajar Tingkatan 1. Aisehhh..penat giler. (Padahal tak pergi lagi..teruk betul aku ni)

P/s : Nanti aku sambung lagi k
Read more »